Organisation

Historik


När Haval Simitko 2013 gjorde en resa i Norra Irak såg han med egna ögon omfattningen av de flyktingströmmar som kommit från krigets Syrien. Han såg också att de flesta välgörenhetsorganisationer på plats gjorde samma saker, och att man arbetat med samma typ av insatser under en lång tid. Haval kom hem med en stark önskan om att kunna bidra något meningsfullt i kombination med tanken om att det borde gå att ta arbetet vidare med mer långsiktiga lösningar än vad han sett på plats.

Med utgångspunkt från sin egen bakgrund och kunnande som ingenjör föddes idén om att arbeta fram en affärsmässigt effektiv modell med principer och processer som ska kunna fungera på alla tänkbara ställen där människor behöver hjälp. Barndomsvännen Anders Strandberg trodde på modellen och anslöt direkt efter att han fått Havals idéer presenterade för sig. Snart anslöt även Mikael Marticki och Michael Dupé.

Den starka övertygelsen om att direkt från början driva EFD affärsmässigt som ett företag har aldrig handlat om att tjäna pengar. Tvärtom grundar det sig i en övertygelse om att de bästa förutsättningarna för att maximera utfallet av sina hjälpinsatser kommer från en affärsmässig hållning och höga krav på effektivt resursutnyttjande och processer som fungera även långsiktigt.

Det första projektet genomfördes 2015 i en decemberkampanj där EFD i samarbete med Barzani Foundation delade ut 470 ryggsäckar till Kurdiska barn på flykt innehållandes: penn- och linjalset, anteckningsblock, regnponcho, sanitär vattenflaska, evighetsficklampa, plåsterlåda, tandborste och 3D-pussel.

Personligheter

Haval Simitko


General Secretary

Sanel Hasic


Chairman of the board Sweden

Anders Strandberg


CFO

Mikael Marticki


Director of Communications

Stefan Marticki


IT-Manager

Rafi Totangy


Sourcing Manager